ДПС ще подкрепи на първо четене законопроекта за изменение и допълнение

...
ДПС ще подкрепи на първо четене законопроекта за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Карадайъ: Демокрацията е скъпа, но ние трябва да я пазим

ДПС ще поддържа на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, импортиран от " Демократична България ". Това заяви в пленарна зала водачът на Движението Мустафа Карадайъ. Проектът планува Комисията по досиетата да ревизира и афишира лица за сътрудници някогашната Държавна сигурност освен един път, а неведнъж.

Ще подкрепим този законопроект, не тъй като взема решение въпросите, свързани с инфлацията и галопиращите цени или взема решение въпросите на дребните аграрни производители, които се унищожават сега. Не тъй като усъвършенства социално-икономическата среда и метода на живот на българските жители. Това са настоящите въпроси на българските жители през днешния ден, съобщи Карадайъ.

Той напомни, че точно Движението за права и свободи е основател за основаването на новия съвременен закон за оповестяване на сътрудниците на някогашните секрети служби. Той е реалност с помощта на Движение за права и свободи.

Мустафа Карадайъ посочи заслугите на Движение за права и свободи през над 30-годишния преход.

След приватизацията през 2001 година чистият дълг на страната при разрушена стопанска система беше над 17 милиарда лева От 2001 до 2009 година Движението за права и свободи участваше във властта и могат да се ревизират данните - чистият дълг 2009 година е към 1 милиарда лева. Средно по 2 милиарда лева дълг са се прибирали в тези 8 години, когато Движението за права и свободи е взело участие във властта, акцентира водачът на Движение за права и свободи.

След това за съпоставяне може да се види, че примерно в края на 2020 година дългът в страната е над 20 милиарда лева. Тоест за тези 10 години има нов насъбран дълг от над 20 милиарда лева Или - приблизително по 2 милиарда дълг се е натрупал, каза още Мустафа Карадайъ. И заяви, че данните за 2021 година към този момент излязоха и те сочат още 2 милиарда лева дълг от горната страна.

Ето сравнението за ръководството, кой, по кое време и по какъв начин е управлявал и какво се е случвало, когато Движението за права и свободи е взело участие в ръководството на страната, акцентира Карадайъ.

По мотив изказванията, че многократната инспекция на едно лице коства скъпо на данъкоплатците, Карадайъ съобщи: " Демокрацията е скъпа, само че ние би трябвало да я пазим ".

Когато трябвало да пазиме правата, свободите и демокрацията в България, една част от жителите са мълчали. Затова през днешния ден ние като демократи би трябвало да пазиме демокрацията. Всички ние дружно би трябвало да вървим по този път, безапелационен бе Карадайъ.

По мотив съответния законопроект водачът на Движение за права и свободи изясни, че има правосъдно решение, което споделя, че втори и следващи решения на Комисията по досиетата не са нужни, когато едно лице е оповестено. От друга страна обаче за какво българските жители би трябвало сами да се ровят и да търсят дали някой е обявяван или не е обявяван в годините, попита Карадайъ.

Според него комисията може да припомня кой е бил обявяван и кой не. Затова Движение за права и свободи ще поддържа законопроекта с концепцията, че сред първо и второ четене препоръчаният текст ще получи задоволително добра редакция, с цел да не се постанова комисията с втори и следващи решения 17 пъти да афишира едно и също лице, откакто то към този момент един път е оповестено.

Когато отново попада в категорията лица за оповестяване, комисията да може да каже, че въпросното лице е било оповестено и да уточни датата и решението за това, т.е. - лицето е принадлежало към структурите на някогашната Държавна сигурност към това време, каквато е задачата на закона, изясни Карадайъ. За нас премълчаването е еднакво на прикриване на тези събития, които са се случвали тогава, акцентира Карадайъ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР